VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Eerder stoppen vooral weggelegd voor hoger opgeleiden

Geplaatst op: 20-06-2018, 09:54:51

Het gat tussen de pensioenleeftijden van hoger- en lager opgeleiden wordt steeds groter. Wie nog vroeg met pensioen wil, moet dat uit eigen zak betalen. En de zakken van hbo’ers en universitair geschoolden zijn nou eenmaal dieper.

Deze krant analyseerde cijfers over de afgelopen tien jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat de gemiddelde pensioenleeftijd in 2017 bijna vier jaar hoger ligt dan ruim tien jaar eerder. Dat komt onder meer door het verhogen van de AOW-leeftijd, maar dat wordt door iedereen gevoeld.

Het verdwijnen van de vut, die sinds 2006 in stapjes is afgeschaft, en andere prepensioenvarianten daarentegen doet vooral pijn bij mensen die korter in de schoolbanken hebben gezeten. Tien jaar geleden gingen de hoger- en lager opgeleiden nog ongeveer op dezelfde leeftijd met pensioen.

Maar nu werkt die laatste groep bijna een jaar langer door. Een gemiddelde laagopgeleide (maximaal een mbo niveau 1-opleiding) gaat met 65 jaar en 3 maanden met pensioen, terwijl hoger opgeleiden al met 64 jaar en 5 maanden van hun oude dag kunnen genieten.

Betaalbaarheid

„Dat heeft vooral met de betaalbaarheid te maken”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. „Het kost behoorlijk wat geld om bijvoorbeeld op je 63e met pensioen te gaan. Lager opgeleiden kunnen zich dat simpelweg niet permitteren.”

"Lageropgeleiden kunnen zich dat simpelweg niet permitteren"

Met het verdwijnen van de vroege pensioenen zijn de gelijke kansen op een eerdere oude dag ook verdwenen. „Voor 2006 waren er veel meer regelingen voor een vroegpensioen”, zegt Van Mulligen. „Daarmee bestond voor lager opgeleiden ook de kans om eerder te stoppen.”

Nu ligt dat wel anders. „Vroeg met pensioen gaan wordt een luxegoed”, zegt Raymond Montizaan van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. „Het is heel simpel: iedereen wil zo vroeg mogelijk met pensioen tegen zo mooi mogelijke voorwaarden. Mensen met een hoge opleiding hebben doorgaans een hoog inkomen en een hoog vermogen. Dus kunnen zij dat vermogen aanspreken om eerder te stoppen met werken. Mensen met een lagere opleiding hebben vaak weinig eigen vermogen. Dus hebben zij geen andere keuze dan langer doorgaan.”

"Vroeg met pensioen gaan wordt een luxegoed"

Voor lager opgeleiden komt dat extra hard aan, omdat ze gemiddeld ook eerder beginnen met werken en korter leven. Een hogeropgeleide die nu 65 is, leeft volgens CBS-cijfers gemiddeld drie jaar langer dan zijn lager opgeleide leeftijdsgenoot. Maar volgens Montizaan komt dat ook doordat lager opgeleiden gemiddeld ongezonder leven.

 

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 20 juni 2018 op www.dft.nl

Vorige pagina